Undervikt, normalvikt, övervikt

Nu är det dags igen. Jag blir så trött och arg när människor som helt saknar insikt drar igång och har åsikter om alla dessa termer och deras kopplingar till hälsa. Vad är normalt? Vad är undervikt? Vad är övervikt? Jag anser att jag har tillräckligt med kött på benen (haha) för att öppna munnen om detta, så nu gör jag det.

Alla termer här ovan är kliniska termer. I dagens samhälle har dessa ord en väldigt stark koppling till en skala som kallas för BMI. Vill man läsa mer om vad BMI är kan man göra det här. Den är till för att kunna placera människor i olika viktkategorier, och därmed avgöra hur hälsosam en person är. Så, då skulle jag vilja veta vad förhållandet mellan vikt och längd säger om en människas hälsa. Det berättar inte för oss hur många gånger i veckan den här människan rör på sig, tränar pass eller promenerar. Det berättar inte heller vad den personen stoppar i sig för mat, även om det finns många som menar att så är fallet. Är man överviktig så måste man ju äta skräpmat, eller? Jag vill påstå att dessa kategorier enbart handlar om ett förhållande mellan vikt och längd i första hand, men att de på sikt kan ha en inverkan på människors hälsa.

Om vi börjar med undervikt, så finns det många människor som kämpar för att lägga på sig kilon och komma upp i normalvikt, medan andra medvetet tar sig ner i kategorin "underviktig". De här människorna har helt olika problematik. De som kämpar med att gå upp och äter bra mat, i bra mängd, och dessutom tränar kan man kanppast kalla för "ohälsosamma". De som däremot själva tar sig ner i kategorin underviktiga, som försummar sin kropp genom att förvägra den mat och samtidigt tränar skulle man kanske kunna klassa som ohälsosamma. Och kanske finns det till och med en diagnos att sätta på dessa människor, som anorexia eller ortorexi.

Så detta härliga uttryck normalvikt, vad innebär det? På BMI-skalan ska man ligga mellan 18,5 och 25 för att få kallas normalviktig. Det skulle innebära att någon som är 170 cm lång väger mellan 54 och 72 kilo. Detta beskrivs alltså som den hälsosammaste viktklassen. Det skulle innebära att oavsett vad man äter, eller hur mycket man rör på sig är det lungt så länge man inte underskrider eller överskrider viktgränserna. Oerhört godtyckligt, om jag får säga så.

Övervikt. Det är som ett skällsord, nästan. Övervikt förknippas med följdsjukdomar som påverkar hjärtat, diabetes, förhöjda blodfetter och så vidare. Det pratas mycket om att BMI inte tar hänsyn till muskelmassa, vilket är helt sant. Fett eller muskler gör ingen skillnad för BMI. Men man behöver inte ta det så långt som att muskelbyggare defenitivt inte är överviktiga. Ta återigen den där personen som är 170 cm lång, och väger 75 kilo. Tre kilo mer än normalvikt och därmed överviktig. Vad säger det om den personens hälsa? Precis lika lite som allt annat. Personen med övervikt kanske tränar fyra gånger i veckan och äter hyffsat bra mat. Är den här personen då i rikszonen för diabetes? Troligtvis inte. Men självklart kan det även här vara skadligt för kroppen att vara överviktig precis som med undervikt, om man inte tar hand om sin kropp.

Jag påstår alltså att det inte är själva vikten i sig som avgör huruvida du är hälsosam eller inte. Det är beteendet. Bra vanor ger en hälsosam och frisk kropp, och den kan man troligtvis hitta i alla tre viktkategorier. Så nu när alla nyårslöften drar igång (även för mig...) så fundera på vad det är ni vill uppnå. Är det att hamna i en viss BMI kategori eller att bli hälsosam? För det behöver nödvändigtvis inte innebära samma sak. Hade jag fått bestämma hade vi slutat idealisera kroppar, och istället hittat normativa beteenden att eftersträva, som ger hälsosamma och glada kroppar!

Övervikt? Undervikt? Normalvikt?

Who gives a damn?




Kommentarer
Postat av: Johanna

Väldigt bra skrivet, Malin! Det är så sant. Och en som väger dom där 75 kg, eller kanske ännu mer, kanske till och med älskar sin kropp trots att han/hon hamnar i kategorin "övervikt". Det är så sjukt alltihop.

2011-12-29 @ 13:58:20
URL: http://kanduvisslajohanna.blogg.se/
Postat av: Gustaf

BMI är ju enbart användbart i extremfallen, alltså om man lider av rejäl övervikt eller rejäl undervikt för då lär man inte ha alltför mycket muskler som stör. När man försöker gå från fetma till bara övervikt är det ett rätt smidigt mått även om det inte säger hela sanningen.

2011-12-30 @ 01:35:35
Postat av: ÅsaGåsa

Vilket bra inlägg liten! Du är så duktig på att skriva! =)

2012-01-02 @ 09:16:19
Postat av: nina

Håller fullständigt med dig! Mycket bra skrivet :).

2012-01-02 @ 15:05:42
URL: http://ninskis.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0