Undervikt, normalvikt, övervikt

Nu är det dags igen. Jag blir så trött och arg när människor som helt saknar insikt drar igång och har åsikter om alla dessa termer och deras kopplingar till hälsa. Vad är normalt? Vad är undervikt? Vad är övervikt? Jag anser att jag har tillräckligt med kött på benen (haha) för att öppna munnen om detta, så nu gör jag det.

Alla termer här ovan är kliniska termer. I dagens samhälle har dessa ord en väldigt stark koppling till en skala som kallas för BMI. Vill man läsa mer om vad BMI är kan man göra det här. Den är till för att kunna placera människor i olika viktkategorier, och därmed avgöra hur hälsosam en person är. Så, då skulle jag vilja veta vad förhållandet mellan vikt och längd säger om en människas hälsa. Det berättar inte för oss hur många gånger i veckan den här människan rör på sig, tränar pass eller promenerar. Det berättar inte heller vad den personen stoppar i sig för mat, även om det finns många som menar att så är fallet. Är man överviktig så måste man ju äta skräpmat, eller? Jag vill påstå att dessa kategorier enbart handlar om ett förhållande mellan vikt och längd i första hand, men att de på sikt kan ha en inverkan på människors hälsa.

Om vi börjar med undervikt, så finns det många människor som kämpar för att lägga på sig kilon och komma upp i normalvikt, medan andra medvetet tar sig ner i kategorin "underviktig". De här människorna har helt olika problematik. De som kämpar med att gå upp och äter bra mat, i bra mängd, och dessutom tränar kan man kanppast kalla för "ohälsosamma". De som däremot själva tar sig ner i kategorin underviktiga, som försummar sin kropp genom att förvägra den mat och samtidigt tränar skulle man kanske kunna klassa som ohälsosamma. Och kanske finns det till och med en diagnos att sätta på dessa människor, som anorexia eller ortorexi.

Så detta härliga uttryck normalvikt, vad innebär det? På BMI-skalan ska man ligga mellan 18,5 och 25 för att få kallas normalviktig. Det skulle innebära att någon som är 170 cm lång väger mellan 54 och 72 kilo. Detta beskrivs alltså som den hälsosammaste viktklassen. Det skulle innebära att oavsett vad man äter, eller hur mycket man rör på sig är det lungt så länge man inte underskrider eller överskrider viktgränserna. Oerhört godtyckligt, om jag får säga så.

Övervikt. Det är som ett skällsord, nästan. Övervikt förknippas med följdsjukdomar som påverkar hjärtat, diabetes, förhöjda blodfetter och så vidare. Det pratas mycket om att BMI inte tar hänsyn till muskelmassa, vilket är helt sant. Fett eller muskler gör ingen skillnad för BMI. Men man behöver inte ta det så långt som att muskelbyggare defenitivt inte är överviktiga. Ta återigen den där personen som är 170 cm lång, och väger 75 kilo. Tre kilo mer än normalvikt och därmed överviktig. Vad säger det om den personens hälsa? Precis lika lite som allt annat. Personen med övervikt kanske tränar fyra gånger i veckan och äter hyffsat bra mat. Är den här personen då i rikszonen för diabetes? Troligtvis inte. Men självklart kan det även här vara skadligt för kroppen att vara överviktig precis som med undervikt, om man inte tar hand om sin kropp.

Jag påstår alltså att det inte är själva vikten i sig som avgör huruvida du är hälsosam eller inte. Det är beteendet. Bra vanor ger en hälsosam och frisk kropp, och den kan man troligtvis hitta i alla tre viktkategorier. Så nu när alla nyårslöften drar igång (även för mig...) så fundera på vad det är ni vill uppnå. Är det att hamna i en viss BMI kategori eller att bli hälsosam? För det behöver nödvändigtvis inte innebära samma sak. Hade jag fått bestämma hade vi slutat idealisera kroppar, och istället hittat normativa beteenden att eftersträva, som ger hälsosamma och glada kroppar!

Övervikt? Undervikt? Normalvikt?

Who gives a damn?




Mina favoriter

Som ni kanske märkt är jag lite av en nörd. Jag snöar lätt in på saker och blir helt frälst, som med appleprodukter och nu även produkter från Body Shop. Har pratat med många som tycker det är roligt att se vilka produkter jag har fått i min kalender, så nu tänker jag visa mina favoriter från Body Shop. Det är både saker som jag fått i kalendern, alltså nya favoriter, och gamla godingar jag köpt länge!

Body Butter
Det finns otaliga dofter och för olika hudtyper. Det kan ta lite tid innan man hittar sin favorit, och jag har två favorier varav den ena inte har funnit så länge. De som jag har fallit för är de båda citrusdofterna Pink Grapefruit och Sweet Lemon. Jag känner mig så himla fräsch och somrig när jag smörjer in mig med någon av dessa två!


Aloe
Ansiktsserien med aloevera är nog en av de bästa upptäckterna jag gjort. Jag har verkligen extremt torr och känslig hy, och sedan jag började använda rengöringslotion, peeling och ansiktsvatten i den här serien har min hy blivit så himla mjuk! Inte så mycket torra prickar eller finnar heller. Så nöjd! Ska köpa dag- och nattkrämen också.


Home fragrance spritz
När jag fick min "rumsdoft" i kalendern blev jag själaglad. Så härlig doft, och piggar upp ett rum ordentligt nu när det är så grått och dassigt ute. Och så kan man ju spraya ner sig själv med den också! Är väldigt sugen på att köpa fler dofter och variera här hemma! Fick ju den som luktar hallon och granatäpple, men är sjukt sugen på både vaniljdoften och den som doftar grönt te och citron.


Dusch och skrubb
En annan rolig överraskning i kalendern var kroppspeelingen med sheasmör. Det som exfolierar huden är salt och socker, som smälter på huden när man masserar in den. Den är dessutom oljebaserad, så när man peelat sig blir det som ett lager av olja på huden som håller den mjuk länge. Har man riktigt torr hud på vissa ställen är inte scrubben jättebra, eftersom sockret och saltet smälter bort ganska fort. Helt klart värd att testa i alla fall!


Doften av aprikoser och basilika är fantastisk, och det är även Earth lovers duschcreme! Också den snäll mot min stackars torra hud och luktar helt gudooomligt! Är även sugen på doften med päron och citrongräs... mm!



Det här är några av de produkter som gör att jag älskar Body Shop. Dessutom, jobbar de mycket med ekologiska produkter, community trade och testar INGA produkter på djur. Här <--- kan ni läsa mer om Body Shops värderingar.

All I want for christmas... part 9

Vet att det har dröjt innan sista uppdateringen. Jag har varit lite lat helt enkelt :P

Tjugoförsta December - Spa wisdom polynesia, Lotus and frangipani flower Body puree
En väldigt lätt och lättarbetad bodylotion som snabbt går in i huden och gör den härligt mjuk. Härligt lätt doft!



Tjugoandra December -
Spa wisdom polynesia, Monoi miracle oil
En olja som går att ha till lite allt möjligt. I håret innan shamponering, smörja in extra torra partier på kroppen, som badolja osv.osv. Hade i den innan schampoot en gång och märkte ingen större skillnad efteråt, men kanske om man använder den fler gånger :)


Tjugotredje December - Deep Sleep, Dreamy pillow and body mist
What the fudge tänkte jag när jag luktade på denna. En spray som luktar ENBÄR!? Mysko. Vet inte vad jag ska göra med den. Tanken är att man ska spruta den på kudden eller på kroppen och sova gott. Jag är tveksam.


Tjugofjärde December -
Spa wisdom polynesia, Monoi body balm
Döm av min förvåning, i sista luckan fann det INTE ett bodybutter, utan ett bodybalm! Luktar helt fantastiskt gott, som liljekonvanljer. Är lite mer lättarbetad än ett bodybutter och lite lenare. Ypperlig på torr hud nu på vintern!


All I want for christmas... part 8

Nittonde December - Coconut lipbutter
Härligt mjukt lipbutter som luktar sött cocosgodis, går kanske inte in i läpparna jättebra men har skön konsistens och känns återfuktande. Nackdel - Man blir sjukt godissugen :P



Tjugonde December - Peppermint cooling footlotion
Den här fotkrämen har jag testat förut, i samma serie som fotpeelingen jag fick för ett tag sedan, och den är underbar. Särskilt i perioder när man tränar mycket och belastar fötterna mycket känns denna lotion lindrande för ömma trampdynor. Luktar som mintgodis. Kan helt klart rekommendera denna!

All I want for christmas... part 7

Femtonde December - The Body Shop Lip Gloss
Ett mjukt och härligt läppglans som luktar (och smakar) lite passion. Som sagt väldigt mjukt och följsamt, klibbar inte ihop läpparna och ger fin glans.


Sextonde December - Moringa milk body lotion
Moringa har en väldigt speciell blommig doft, ganska stark. Men jag tycker den luktar rent och rätt så behagligt. En lotion som går snabbt in i huden och är ett bra komplement när man har ett body butter också som är mer djupverkande och tar lite tid innan det sjunker in.


Sjuttonde December - Harmonising Massage oil
Massageoljan har en ganska stark doft och luktar verkligen massage om man säger så, haha. Men den ger ett väldigt bra glid över ryggen utan att kännas onödigt fet/oljig. Dessutom tyckte jag att den hade en liten värmande effekt när man masserade, riktigt bra!


Artonde December - SPA wisdom Polynesia, Lime & coconut shower gel
Haha, vad var det jag sa om duschcreme? Hur som helst, limetonen är ganska framträdande men jag har svårt att känna cocosen. Ser ut att vara som små peelingkorn i också, men jag får berätta mer när jag har testat.

All I want for christmas... part 6

ÄNTLIGEN känner jag mig rätt frisk! Inget snor som rinner stup i kvarten, och halsen som började vara jobbig igår är helt kalasfin idag! Glad tjej, kan jag säga! Nu sitter jag här med en kopp kaffe och har precis tagit lite seriösa (ehum) bilder på de två senaste dagarnas kalender presenter. Här kommer de!

Trettonde December - Rainforest moisture, Hair butter fot dry hair
Att det fanns hair butter visste jag faktiskt sedan innan, och detta är en produkt jag har köpt och testat förut! Det är en grymt bra hårinpackning för mig som har långt hår, som lätt blir torrt och frissigt i topparna. Den lägger sig lite som en hinna över hårstråna och återfuktar. Jag kan tänka mig att vissa skulle kunna ha problem med doften, den påminner lite om playdoo-lera, men jag stör mig inte på den! Hur som helst rekommenderar jag den till alla som lätt får torrt och "elektriskt" hår.


Fjortonde December - Candied ginger shower gel
Något säger mig att jag kommer ha mycket duschcreme när vi når julafton ;) haha. Inte mig emot, för det är så himla tråkigt att köpa! Den här doftar härlig ingefära, som jag älskar!

All I want for christmas... part 5

Tionde December - Shea body scrub
En scrub med ganska fina korn som doftar sött, ser faktiskt ut och luktar lite som parfymig marsipan! Troligen grym på torr och fnasig hud.



Elfte December - Wild rose nourishing hand butter
Hade ingen aning om att det fanns hand butter? Det här är i alla fall i samma serie som den handkrämen jag fick för ett par dagar sedan. Samma härliga doft men något fetare. När den gått in i huden blir händerna riktigt mjuka och härliga. Perfekt nu när vädret misshandlar ens stackars händer.


Tolfte December - Pomegranate & Raspberry - Body, Room and Linen spritz
Åååååh vilken doft! Det går knappt att beskriva, men den luktar härligt somrigt och man vill bara bada i den och spraya ner allt som går! Den går att spraya rätt ut i rummet, på kroppen, på tyger.. FANTASTISCH! Skulle lätt kunna tänka mig ha fler sådana här med andra dofter, de andra sorterna hittar du HÄR. <-- Klicka där :P


All I want for christmas... part 4

Dagen ledord har varit SNOOOOOR! Är lite sådär lagom förkyld, men nu visar jag de tre senaste presenterna ur min käcka adventskalender.

Sjunde December  - Ansiktsborste
Jag har egentligen fortfarande ingen aning om NÄR man ska använda den. Har en idé om att man ska gnida in sin rengöringslotion med den, men är inte säker.. Hm..



Åttonde December - Total Energy Exhilarating body wash
En duschcreme som luktar lite energidryck, innehåller bland annat guarana som jag tror ska verka uppiggande. Luktar i alla fall gott och vem vet, kanske är den grym på morgonen när man känner sig som en halvdöd, snorig zombie?



Nionde December - Peppermint smoothing pumice foot scrub
De som har gjort den här kalendern måste kunna läsa tankar. Mina fötter är rent ut sagt bedrövliga, och jag borde ta bättre hand om dem... Den här skrubben är förmodligen helt utmärkt bra! Har haft en fotcreme i samma serie och den är jättebra! Luktar som mintgodis! Ska testas så fort som jag bara hinner!


All I want for christmas... part 3

Femte December - Wild rose hand creme SPF 15
En mjuk och härlig handcreme som luktar blommigt och rent! Just den här årstiden spelar det nog inte så stor roll att den har solskyddsfaktor men händerna blir sammetslena när man smörjt in sig, helt klart värt att prova!


Sjätte December - Rainforest volume conditioner
Ett balsam i samma serie som shampoot jag fick i lucka ett! Kanske får bli till att testa det sen ikväll. Som sagt är det ju inte "fine hair" något som beskriver mitt hår särskilt bra, men vi får väl se :) Luktar gott gör det i alla fall!


All I want for christmas... part 2

Tredje December - Camomile Gentle eye make-up remover
Som rubriken tydligt förklarar, en remover för ögonsmink. Jag testade den och den kändes riktigt bra! Den är inte sådär jobbigt oljig som liknande produkter kan vara och luktade gott. Men jag har inget jättebehov av den eftersom jag inte sminkar mig sådär jättemycket, så den ska storasyster få!



Fjärde December - Earth lovers apricot & basil, 100% biodegradable shower gel
Äntligen! Jag har länge velat ha en duschcreme ur den här serien, och särskilt just denna doften! Snäll mot huden och miljön, utan parabener, färgämnen och sulfater. Tror detta är en käck julklapp till en miljömedveten person! (flaskan är dessutom tillverkad av 100% återvunnen plast)


All I want for christmas...

Som de flesta som läser min blogg (typ bara mamma) redan vet köpte jag för ett tag sedan Das über-julkalender från The Body Shop. Jag kommer här på bloggen lägga upp bilder på vilka presenter jag får! Nu har jag ju redan öppnat två luckor (eftersom det är andra december) så nu kommer bilder på båda två! (Kommer förmodligen inte orka blogga varje dag, så det blir nog en del klumpinlägg framöver).



Första December - Rainforest volume shampoo
Kanske inte optimala shampoot för mitt hår (since när behöver jag mer volym?) men det kändes otroligt bra, löddrade inte så mycket som billigt shampoo gör, och håret kändes rent och mjukt när det torkat!




Andra December - Define & lengthen mascara
Har inte testat mascaran(köpte en ny för en månad sedan) men har en annan bodyshop mascara sedan innan och tycker att den är riktigt bra. Inga klumpar och smular inte under dagen. Hoppas att den här är lika bra!


Jobba..?


-Malin, du jobbar ju på friskis?

-Jobbar? Jag jobbar väl inte på friskis?

-Men du har ju pass och så?

Ja precis. Jag leder pass på Friskis & Svettis. Men jobbar? Nej, helt klart inte. För mig är jobb samma sak som att få betalt för ett arbete som man gör, flera timmar, flera dagar i veckan. Mitt "jobb" på Friskis är helt ideelt. Så, vad är det som får en helt vanlig människa att lägga ner flera timmar på att göra ett pass, och sedan leda det för andra en eller flera gånger i veckan utan ersättning? I mångas öron låter det säkert märkligt. Men om ni bara visste hur mycket jag får tillbaka. Jag mår aldrig så bra som när det kommer fram någon till mig efter ett pass och säger "Det här var verkligen jätteroligt!" för det innebär att jag har hjälpt en annan människa att känna samma sak som jag känner när jag leder. Det är en otrolig energikick att stå framför en grupp människor, göra en rörelse och se hur alla andra gör samma sak! Dans är något som jag har älskat sen jag var väldigt liten, även om jag inte har dansat "på riktigt" någon gång. Därför känner jag extra mycket för just träningsformen danspass, för där får man leva ut sina inre dansdrömmar utan att någon står och dömer en. För katten, vi har ju inte ens några speglar! Därför finns det mer utrymme för att leva ut, och känna sig som en riktig dansgud/gudinna.

Att bygga ett pass är tidskrävande. Det krävs många timmar med sittande på spotify och youtube för att hitta musik och inspiration till koreografier. Och samtidigt är det så fruktansvärt roligt! Efter jag slutade gymnasiet saknade jag att ha något kreativt att göra, och nu har jag äntligen hittat det i danspasset. Där frå jag möjlighet att utnyttja min musikalitet och kärlek till dans.

Kort sagt "jobbar" jag på Friskis för att jag älskar det jag får lov att göra där. Samtidigt som jag ser hur alla de som går på mina danspass (särskilt stammisarna) vågar slappna av mer och mer och ta ut svängarna. Jag uppmuntrar alla till att våga tramsa sig, allt som har med träning att göra behöver inte vara på dödligt allvar. Så har ni vägarna förbi Friskis & Svettis i Uddevalla torsdagar 18.00 tycker jag ni ska svänga in på mitt danspass och skaka lite rumpa, svettas, tramsa och skratta med mig.

Over and out.


RSS 2.0